TERHESSÉGI PANASZOK KEZELÉSE HOMEOPÁTIÁVAL

 

Az alábbiakban a leggyakrabban előforduló terhességi panaszok esetén alkalmazható leghatékonyabban bevált homeopátiás gyógyszereket ismertetjük.

HÁNYINGER - HÁNYÁS

A továbbiakban azokat a szereket tárgyaljuk, amelyeket gyakran használunk a nőgyógyászati-szülészeti bajok kezelésében, némi betekintést nyújtva az alkati jellemzők világába is.

ARGENTUM NITRICUM - Ezüst-nitrát

Az édesszájú nő

Ébredés után máris édességekre gondol. Bőséges édes reggeli. Hányinger, émelygés, puffadás. Nem tud böfögni, savanyú étel fogyasztása enyhíti a hányingerét. Ha mégis sikerül, akkor hangosan böfög. Nyugtalan, sietős egyén.

ARSENICUM ALBUM - Fehér arzén

A gyenge nő

Nagyfokú gyengeség, fáradtságérzés, a terhes kismama egyre erőtlenebb, ezen az állapotán egy kevés alkohol mindig segít, ezért előfordul, hogy napközben bekap egy fél deci konyakot. Hányás ivás után. Nagyon fázós egyén. Savanyú gyümölcsöket kíván, amelyek szintén javítanak az állapotán. Minden ízlik, ami meleg.

BRYONIA ALBA - Fehér tök

A nehézkes nő

Minden nehézkesen, lassan zajlik körülötte. Felébredéskor rögtön hányingere van, amelyet heves fejfájás kísér, mintha meg akarna repedni a feje. A mozgás ront az állapotán. Jellemző rá a nyálkahártyák szárazsága, ezért sok folyadékot fogyaszt, és székrekedés kínozza. Evés után szintén romlik az állapota, szemmel láthatóan „kínlódik".

CAUSTICUM HAHNEMANNI - Kálium-hidrát

A bénult nő

Bénult gyomor és belek jellemzőek erre a betegre és az ennek következtében kialakuló székrekedés. Ha mégis van széklete, akkor ez fényes felszínű, mintha zsíros lenne. Égő fájdalmai vannak, teltségérzésről panaszkodik, csak keveset tud megenni. A hányás rendszerint krákogást követően jelentkezik.

COLCHICUM AUTUMNALE - Őszi kikerics

A túlérzékeny nő

Ez a nő rendkívül érzékeny minden külső ingerre, egyáltalán a környezetére: zavarják őt a fények, szagok, az emberek modortalansága. Az étel látványa, szaga, de még a gondolata is hányingert vált ki nála, amely rendszerint hasmenéssel párosul. Egyetlen dolog, amit elfogad és enyhít az állapotán az a kávé.

 

CHAMOMILLA OFFICINALIS - Orvosi székfű

Az igazságtalan nő

Rendkívül kötekedő, szerinte a környezetében mindenki „ócska szemét", elégedetlen, dühös. A hányinger akár ájulást is okozhat. „El van gázosodva", a gázok mintha a mellébe húzódnának, a böfögés csak súlyosbítja ezt az állapotot. A savanyú káposzta leve javítja a helyzetet.

 

CEPHAELIS IPECACUANHA - Hánytató gyökér

Az émelygő nő

Rosszul bánik önmagával és másokkal is, fölényeskedő, ilyen helyzetben a férjének sincs könnyű dolga: soha nem tud a kedvébe járni. Éppen az (ön)alábecsülés jele az állandó hányinger, amelyet erős émelygés előzi meg. A hányinger a gyakori hányások ellenére sem enyhül, a nyelve mindvégig tiszta marad.

IGNATIA AMARA - Ignác-bab

A meggyötört nő

Tele van gyászos érzésekkel, beszélgetés közben jellemző a hosszú csend, majd egy fájdalmas sóhaj. Üresség érzet a gyomorban, hányinger, amely evés után fokozódik. Különféle önmagának kitalált étrendekkel gyötri magát, végül, ha beleun, akkor rendesen eszik, és ez végül is enyhíti a panaszait.

 

NÁTRIUM MURIATICUM - Konyhasó

A sovány nő

A soványság főleg arcát és felső testét érinti. Nincs étvágya, főleg a kenyeret utasítja el, és nagyon kedveli a keserű italokat. Általában minden ételt alaposan utánasóz. Nagyon kívánja a csokoládét. Hányadéka emésztetlen ételmaradékokat tartalmaz.

 

NUX VOMICA - Ebvészmag

A túlterhelt nő

Állandóan elfoglalt, rengeteg tennivalója van. Türelmetlen, nehezen viseli mások kritikáját. Éjjel is nyugtalan: 3 óra körül felébred, a munkájára gondol, nem tud visszaaludni. Savanyú hányás reggel, vagy epét hány, ha dühös lesz. Kívánja az izgató szereket (szesz, sör, cigi), sok gyógyszert fogyaszt. Fájdalmas székletürítés, székrekedés.

 

PULSATILLA PRATENSIS - Kökörcsin

A sírós nő

Ő az ideális kismama: a terhességben kivirágzik, vonásai kisimulnak, szeretetteljessé válik. Általában esti vagy éjszakai hányás vesz erőt rajta, amelyet enyhül, ha friss levegőre megy. Zsíros ételek fogyasztása után rosszabbodik az állapota. Általában nem szomjas.

PHOSPHORUS – Foszfor

A „ világító” nő

Ragyog, csillog a szeme, a lénye. Szenvedélye az evés, kívánja hideg italokat, a fagylaltot, amelyek felmelegedve a gyomrában hányingert, hányást váltanak ki. Nehezen viseli az éhezést.

 

SEPIA - Tintahal tintája

Lelki kényszer alatt álló nő

Nem az ideális kismama, a terhesség kényszer számára. Ingerlékeny, gyűlöli a gyerekét. Általában a váratlan (sokadik) terhesség esetében alakul ki ez az állapot. Jellemző a reggeli nyákos hányás, amely hús fogyasztása után alakulhat ki, és enyhül, ha valamit eszik.

 

SILICEA - Kvarchomok

A habozó nő

Szívesen valósítaná meg elképzeléseit, de hiányzik a bátorsága, ezért terveit sértődötten feladja. Amint elkezd enni, elmegy az étvágya, főtt étel ront az állapotán. Melegségérzés szívdobogással.

 

 SULPHUR - Kén

A rendetlen nő

Teljesen új életet akar kezdeni. Kaotikus összevisszaság uralkodik körülötte, leküzdhetetlen gyűjtőszenvedély jellemzi. Melege van, hőhullámok kínozzák, a lábai hidegek. 11 óra körül gyengeség

fogja el, leküzdhetetlen éhség vesz erőt rajta. Folyadékot böfög vissza. Kellemetlen nyálfolyás. Kívánja a salátákat.

Gyakran valamilyen étel túlzott kívánása irányítja figyelmünket a megfelelő szerre. Néhány gyakori példa a kívánásokra:

Édességek                            ARGENTUM NITRICUM, SULPHUR, LYCOPODIUM

Ecet                        SEPIA

 Fagylalt                                PHOSPHORUS

Hideg italok          PHOSPHORUS, ARGENTUM NITRICUM, MEDORRHINUM

 Sör                        PULSATILLA

Konyak                 NUX VOMICA, ARSENICUM ALBUM

Tojás                     CALCIUM CARBONICUM

Zsír                        NITRICUM ACIDUM

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

ARANYÉR, VISSZEREK

APIS MELLIFICA - Mézelő méh

A visszerekben égő, szúró fájdalom, amely ecetes borogatásra enyhül. Piros, duzzadt, meleg bőrfelület, A meleg ront állapotán, hideg borogatásra javul. Bánatos hangulat.

 

ARSENICUM ALBUM

Égő, tüzes fájdalom. Kéken áttűnő vénák. A meleg enyhíti a fájdalmat. Nyugtalanság, szorongás.

CARBO VEGETABILIS - Faszén

Szeméremtest visszerei. Kék, kemény vénák. Fájdalmas vizeletürítés.

HAMAMELIS VIRGINICA - Varázsdió

Szúró, égő fájdalmak. Gyulladt csomók a vénák mentén. Mintha sebes és megnagyobbodott volna a lába. Fáradt, igénybevett láb. Reggel nincs étvágya

CAUSTICUM

 Járásra fokozódó fájdalom. Nyugalomban elviselhető.

PULSATILLA

A vénák és környezetük lividek, kékes elszíneződést mutatnak. Könnyen begyulladnak, este rosszabbodik.

ADAGOLÁS: C12-es potencia adagolása javasolt naponta egyszer 5 golyócska elszopogatásával a tünetek enyhüléséig.

EMÉSZTÉSI PANASZOK

Gyomorégés

NUX VOMICA - Ebvészmag

A kismama fáradt, ingerlékeny, túlhajszolt, egyéb emésztési panaszai is vannak (pl. székrekedés).

PULSATILLA

Gyomorégés zsíros ételek fogyasztása után. Javít az állapotán a friss levegő, nem szomjas. Síros, gyámoltalan.

 

CAPSICUM - Csípős paprika

Égő érzés a nyelve hegyén, szomjas, az ivás hidegrázást okozhat.

 

CHINA - Kína-fa kéreg

Erőtlenség, az egész has felpuffad. Jellemző lehet a nagymennyiségű folyadékvesztés.

 

CARBO VEGETABILIS

Nagyfokú felpuffadás. Kimerültnek érzi magát, melege van (de a keze-lába hideg), kívánja, hogy legyezgessék.

 

Székrekedés

 

ALUMINA

 Fájdalmas székelési inger, de a széklet ürítése nagyon erőtlen. Elutasítja a krumplit.

 

NUX VOMICA

Gyakori székelési inger, úgy érzi, hogy a végbele soha nem ürül ki teljesen.

 

SILICEA

A végbél nem ürül ki teljesen: „szégyenlős széklet" egy része mindig visszacsúszik a végbélbe. A kismama is bizonytalan, csak sodródik a körülményekkel.

 

BRYONIA

Nagyon száraz nyálkahártyák, emiatt a széklet sem tud rendesen ürülni. A kismama nagyon kínlódik, végül, ha sikerül aránytalan nagy mennyiségű széklet távozik. Sokat iszik.

 

Puffadás, hasi kólika

 

CARBO VEGETABILIS

Nagyon sok gáz fejlődik a hasüregben, elsősorban a has felső felében és a gyomorban. Nagyfokú kimerültség, szereti, ha legyezgetik.

LYCOPODIUM CLAVATUM - Kapcsos korpafű

A has alsó részében keletkeznek elsősorban a gázok, főleg evés után. Májérintettség is lehet.

CHINA

Jellemző az egész has puffadása, mely lehet periodikus, és jelentkezhet egy időben jelentős mennyiségű folyadékveszteséggel (vérzés, izzadás, stb.).

COLOCYNTHIS - Sártök

Indulatos, túlérzékeny kismama. A fájdalom a combok felhúzására kényszeríti, erős nyomás enyhíti a görcsöt.

 

Epepangás

 

CHELIDONIUM MAJUS - Vérehulló fecskefű

A gyomor és a máj érzékenysége, általában a hepatitisz szere. Világos, agyagszerű széklet. Úgy érzi, mintha féreg tekergőzne a hasában.

 

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

 

HÁ TFÁJÁSOK

 

SEPIA

 Izmok, belső szervek megereszkedése. Ingerlékeny, kötekedő, kimerült.

 

ARNICA

Sérülés, a baba cipelése vagy egy rossz mozdulat következtében fellépő fájdalmak.

RHUS TOXICODENDRON

Sérülés, a baba cipelése vagy egy rossz mozdulat következtében fellépő fájdalmak.

KALIUM CARBONICUM

Meggyengült szalagok miatti fájdalmak, izzadékonysággal, emésztési problémákkal.

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

 

VASHIÁNYOS VÉRSZEGÉNYSÉG

 

A terhesség során a kismama vére fiziológiásan is hígul, de a magzat számára szükséges vasat az anya szervezete így is biztosítja. A rutin vas adagolása legtöbb esetben nem indokolt (és a magzat szempontjából káros is lehet), helyes táplálkozással biztosítható a fokozott vasigény. Felszívódásának javítására FERRUM PHOSPHORICUM C12-C30 adása elegendő.

 

MELLFÁJDALOM

 

CONIUM MACULATUM - Foltos bürök

Szúró, döfő fájdalom a mellben, a mirigyek kemény csomókként tapinthatók. Felböfögés, gyomorégés.

SEPIA

 Érintésre érzékeny mellek. Jellemző a mellbimbók fájdalma. Ingerlékeny, kötekedő.

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C 12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

 

FENYEGETŐ VETÉLÉS

 

A fenyegető vetélések leggyakoribb okai a következők lehetnek:

 

Alkati kezelés

Az alkati szer alkalmazása mellett gyakran egy specifikus szer adása is javasolt. A következő specifikus szereket használhatjuk:

SABINA - Nehéz szagú boróka

Alvadt vérdarabokat tartalmazó bőséges vérzés. Spontán abortusz utáni szűnni nem akaró vérzések esetén.

 

ERIGERON - Betyárkoró

Általában bármilyen méhvérzés esetén használható, amely mozgáskor (járkálás, séta) romlik, és nyugalomban megszűnik. Gyakran használatos menopausában jelentkező méhvérzések esetén is.

 

IPECACUANHA - Hánytató gyökér

A vetélést hányinger és hányás kísérheti, úgy tűnik, mintha a vérzés provokálná a csillapodni nem akaró hányingert

 

CAULOPHYLLUM - Asszonygyökér

A fizikális vizsgálatkor a méh megnagyobbodása, a méhnyak berepedezése és vérzése tapasztalható. Ebben az állapotban nem ritka az arc barna elszíneződése.

 

USTILAGO - Kukorica üszög

A gyakori pecsételő vérzés hasonlít az előző szeréhez, de erősebb fájdalmakkal jár. Általában akkor használjuk, ha a Caulophyllumra nem reagál a beteg.

PHOSPHORUS

A legvérzékenyebb szerek egyike, általános vérzés-csillapító hatású. Ez az állapot gyomorpanaszokkal járhat együtt, a beteg kívánja a hideg vizet, az arcán kékes elszíneződés tapasztalható.

LACHESIS - LÁNDZSAFEJŰ VIPERA MÉRGE

Általában jellemzőek a keringési zavarok: magas vérnyomás, hőhullámok, aranyeres csomók.

AMBRA GRISEA - ÁMBRÁS CET FAGGYÚMIRIGYEI

A 40 év feletti terheseknél jelentkező fenyegető vetélés esetén használatos. Jellemző tünete a székelés utáni hüvelyi vérzés.

 

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C 12-es potencia esetén naponta egyszer 5

golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-á­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig. Az alkati szert csak homeopata orvos írhatja fel!

 

Sérülések kezelése

ERIGERON - mint általános méhvérzés csillapító szert

ARNICA - általában a sérülések, vérzések szereként

RHUS TOXICODENDRON - rázkódás miatt kialakuló méhvérzés esetén

 

Lelki megrázkódtatás kezelése

 

IGNATIA A kismamát ért kifejezett bánat esetén (haláleset a családban, csalódás, stb.).

 

ARGENTUM NITRICUM

Általános állandó szorongás, a vizelés gyakoriságával. Kívánja az édességeket.

ACONITUM NAPELLUS - Sisakvirág

Hirtelen fellépő sokkos állapotokban (pl. balesetet követően). Fokozódó szorongás.

 

GELSEMIUM SEMPERVIRENS - Vadjázmin

Lámpalázasnak érzi magát, mintha állandóan vizsga előtt állna. Eseményeket megelőző, vagy ok nélküli előzetes szorongás esetén. Szereti, ha magára hagyják.

ADAGOLÁS: magas potenciák (C200) adagolása a legcélravezetőbb a beteg reakciójától függő adagolásban. A gyógyszer alkalmazása előtt konzultájunk szakorvossal!

 

HÜVELYFOLYÁS

 

HYDRASTIS CANADENSIS - Kanadai gyömbér

Sűrű, nyúlós, sárga váladék, viszketéssel a szeméremtesten.

 

KREOSOTUM - Bükkfakátrány

Különösen szagos váladék, amely erősen szennyezi a fehérneműt.

 

ACIDUM NITRICUM - Salétromsav

Fekélyesedés a hüvelynyílás körül, bizsergő érzés.

 PULSATILLA

Nem irritáló váladék, általában akkor segít, ha a beteg alkata is Pulsatilla.

 

SEPIA

Kocsonyás váladék, lefelé húzó érzettel.

 

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C 12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

 

HÓLYAGGYULLADÁS, INKONTINENCIA

 

LANTHARIS VESICATORIA-Kőrisbogár

Klasszikus hólyaghurut, gyakori kis mennyiségű vizeletürítési ingerrel.

 

CAUSTICUM

Akaratlan vizeletfolyás, nehezen indul el a vizelet, amely retencióhoz vezethet.

 

PULSATILLA

Akaratlan vizelet-elcsöppenés köhögéskor és bélgáz-ürítéskor. Lefekvéskor fokozódik.

 

SARSAPARILLA

Fájdalom jelentkezése a vizelés végén.

 

STAPHISAGRIA - Tetűfű

Steril húgycsőgyulladás katéterezés után. Fájdalom a húgycső mentén, amely csökken a vizelés alatt.

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.

 

ÁJULAS

ACONITUM

Az ájulást nagyfokú szorongás, nyugtalanság kíséri.

BELLADONNA - Maszlagos nadragulya

Ájulás nagy melegben, magas láz következtében.

 

CHINA

Ha az ájulás jelentős folyadékvesztés (vérzés, verejtékezés, hasmenés, hányás) következtében jelentkezik.

 

IGNATIA

 Hisztériás epizód következtében vagy során. Valamilyen erős lelki megrázkódtatás, szomorúság következtében.

VERATRUM ALBUM - Fehér zászpa

Profúz izzadással kísért ájulás, hideg verejték, főleg a homlokon. Hányás, hasmenés is jelentkezhet.

 

ADAGOLÁS: C30 vagy C200-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: félóránként 5 golyócskát szórunk a beteg szájába a tünetek enyhüléséig, összesen 2-3 alkalommal. Ha nem változik a helyzet konzultáljunk szakorvossal!

 

LÁBIKRA GÖRC5

CUPRUM METALLICUM

Rohamokban jelentkező görcsök esetén.

NUX VOMICA

Fájdalmas görcsök a lábikrában és a talpban. Zsibbadás a karban.

COFFEA CRUDA - Kávé

Forgolódik az ágyában, képtelen elaludni, túlstimulált.

ARNICA

Görcsök zúzódás, összetörtség érzéssel. Keménynek érzi az ágyát.

E6YÉB PANASZOK

MERCURIUS SOLUBILIS

Gingivitis, fogínygyulladás. Piszkos szürke lepedék a s nyelven, fogínyen. Fokozott nyáladzás.

FORMICA RUFA - Vörös hangya

Isiász.

SOLIDAGO - Erdei aranyvessző

Főleg vese eredetű ödémák.

SULPHUR

Bőrviszketés, bőrelszíneződés. A tünetek fokozódnak éjjel, az ágy melegében.

 

ADAGOLÁS: C12 vagy C30-as potenciák adagolása javasolt a következő módon: C12-es potencia esetén naponta egyszer 5 golyócska elszopogatása, C30-as potencia esetén pedig heti 2-3-­szor 5-5 golyócska elszopogatása a megfelelő adag a tünetek enyhüléséig.